Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Auteur Topic: kuipje  (gelezen 2933 keer)

Offline member

  • *****
  • Berichten: 2002
Re: kuipje
« Reactie #15 Gepost op: 13-06-2019, 11:46 »
Die hi densety poly-nog iets, kan je ook eenvoudig zelf zagen/ schroeven/ hobbyen:


HDPE, high density polyethylene, PE300, PE500, HMPE
Geweldig spul voor dit doel; zolang je het niet in de fik steekt is het is praktisch onverwoestbaar en het is laag van gewicht (maar je hebt er wel meer van nodig dan van aluminium/staal)


Iets hoger op de schaal kwa stijfheid, temperatuurbestendigheid en sterkte zijn de UHMWPE soorten zoals PE1000, PE2000, Werkstoff-S. Veel mensen kennen UHMWPE wel, alleen dan noemen ze het Dyneema touw.

Offline member

  • hell yeah!
  • *****
  • Berichten: 4170
Re: kuipje
« Reactie #16 Gepost op: 13-06-2019, 14:37 »
Dyneema .
carbon fiber dus... (soort van/ geen rek)
(zei de zeilgek)
....espangol es dificil... entonces Lo intento algo....

Offline member

  • *****
  • Berichten: 2002
Re: kuipje
« Reactie #17 Gepost op: 13-06-2019, 16:24 »
Koolstofvezel, glasvezel, aramide en UHMW-vezels als Dyneema hebben wezenlijk verschillende eigenschappen.


Ik zou bijvoorbeeld niet gauw een voorbouw van koolstofvezel maken. Wel mooi licht en stijf, maar dat heeft ook een nadeel: als het een harde klap krijgt scheurt de voorbouw of de bevestiging, want die energie moet tenslotte ergens heen. Als het heel moet blijven moet het mee kunnen buigen.

Kunststoffen als polypropyleen of polyethyleen hebben daar een voordeel: ze kunnen schier oneindig meebuigen en breken niet. Een bekend voorbeeld van HDPE is een plastic snijplankje in de keuken. Zacht plastic, maar vrijwel onverwoestbaar.


Die 'slapheid' heeft ook een nadeel: je zult meer materiaal (of een slimmere constructie) moeten gebruiken om te voorkomen dat de boel gaat dansen voor je neus. Nu is het spul zo'n 1.5x lichter dan koolstofvezel-laminaat en bijna 3x zo licht als aluminium, dus dat kan er opzich wel vanaf.