AllRoad-Forum > Technische Vraagbaak

AI Hembrug draaibank in overweging, tips?

<< < (2/13) > >>

plukenannabel:
Het is met draaibanken wel precies hetzelfde als met 2e hands enduro's; ze hebben allemaal toevallig net een revisie achter de rug... En soms klopt dat ::)


Herkenbaar. Bij deze klopt het, stond ernaast terwijl hij bezig was. wat er precies allemaal vervangen is weet ik dan weer niet. Je hebt revisie en revisie maar de lagers ed zijn niet het duurst. Bed is geslepen.

bokito (Jos):
Ligt er aan hoe compleet een AI is.
En dat kan héél compleet zijn soms zitten er véél o.e.m accesoires bij, o.e.m. spantang set ga je missen als je die niet hebt.


Bed slijpen betekend ook alles modificeren, niets past namelijk meer na het slijpen van het bed.
Idem wat op het dwars support staat.


Het inschrapen van het bed is kostbaarder als het slijpen, zonder dat is het slijpen zinloos.


Revisie is vaak bling bling poetswerk schilderbeurtje en já het bed camoufleren met scotch brite.
Een deskundige verkoper zet er even een waterpas voor je op van 0,01mm per meter en dan weet je of het bed recht is als je het support van L naar R laat lopen.


Een geslepen niet gestelde machine is net zo krom als een versleten.


Ik heb hier een TOS, zo krom als een banaan echter er is alles op te maken en de vakman maakt het verschil.

Struis:
Als je je gewenste toerental niet haalt, kan je dat dmv een freqwentie regelaar verhogen....

plukenannabel:
spantangset zit erbij, gaat om deze:


https://www.marktplaats.nl/a/doe-het-zelf-en-verbouw/draaibanken/m1678588761-ai-hembrug-dr1-precisie-metaaldraaibank-met-digitaal-50-cm.html?previousPage=lr
Post Merge: 25-03-2021, 20:24als je met HSS beitels werkt moet je dan koelmiddel gebruiken? met plaatjes kom je wel weg zonder vaak. Koelen geeft veel gesmeer bij af en toe gebruik.

Struis:
Koelen is altijd beter, je moet ook koelen bij het boren.
Je werkstuk lekker koel houden.
Afsteken zonder koeling/smering is altijd een drama...
Post Merge: 26-03-2021, 00:31
--- Citaat van: DaBit op 25-03-2021, 18:03 ---Ik ken de problemen. Ik zou eigenlijk ook wel een maatje degelijker willen dan de Emco Compact 8, maar ik krijg het ook niet makkelijk passend. Verder heb ik een bed, slede en een degelijke vaste en losse kop nodig, de rest kan me gestolen worden want ik bouw toch om naar CNC. Al gebruik ik op de draaibank de 'CNC' in 99% van de gevallen alleen voor repetetieve taken. De kabouter 'draai over een lengte van 20mm tot einddiameter 10.00 af in stapjes van 2mm en doe er gelijk een afschuiningkje aan' of 'maak er een M16x1,5 draad van' kunnen vertellen is wel heerlijk, en als ik een RAM-knobbel nodig heb dan heb ik die een kwartier nadat ik vond dat ik er eentje nodig had. En de handwieltjes heb ik nog steeds, ze zijn alleen elektronisch.
En dan word het helemaal lastig; er hebben wel een paar leuke bankjes mijn pad gekruisd, maar ik kon ze telkens niet kwijt of ze moesten echt de goudprijs opleveren. Ik denk dat ik tezijnertijd maar weer eens zelf aan de pruts ga; voor 1000 euro heb je een hele leuke spindelcartridge bij onze Chinese vrienden en die spindel is het lastigste deel. Servo's/kogelomloopspindels/lineairgeleiding heb ik voor een deel wel liggen en machineframes construeren uit epoxybeton en staal heb ik ook al vaker gedaan. Machines bouwen is leuk tijdverdrijf verder en een draaibank is in de basis een simpel apparaat. Maar eerst maar eens een wat capabelere computergestuurde plasticpoeper ontwerpen en bouwen.

Maar zo'n Hembrug is geen verkeerde aankoop en ze houden hun waarde. Het is met draaibanken wel precies hetzelfde als met 2e hands enduro's; ze hebben allemaal toevallig net een revisie achter de rug... En soms klopt dat ::)

Kwa snijsnelheden: met VHM snijplaten hou ik bij de zachtere materialen zoals normaal staal en aluminium op 100-250m/min, anders word het risico op vogelnesten mij te groot en de oppervlaktekwaliteit te laag. Afsteken gaat een stuk gezapiger. De hardere gereedschapsstalen zoals Toolox44 gaan ook wat gezapiger anders begint de Emco door de schuur te wandelen. En met HSS doe ik ook zoetjes aan, dan klopt die 25m/min in staal wel redelijk. HSS gebruik ik eigenlijk alleen voor 'speciaaltjes'; makkelijk spul om precies het beiteltje te slijpen wat de klus nodig heeft.
Maar langzamer gaat ook; het is niet zo dat je dingen niet kunt omdat je niet boven de 2000rpm kunt komen.

Kwa vermogen: ik heb een 1kW servomotor als aandrijving van de hoofdspil. Als ik het spul voluit laat galopperen en daadwerkelijk 1kW spindelvermogen gebruik dan kom jij niet vrijwillig binnen een straal van 2 meter van die draaibank... Tot zover 'we moeten veel vermogen hebben'.

--- Einde van citaat ---


Is dat de praktijk?


Voorbeeld; er komt iemand bij mij om een insert te draaien voor een circuit uitlaat van een Truimph race motor.
op een stukje papier wordt het idee, onder het genot van een bakkie koffie uitgewerkt/besproken.
Met de schuifmaat/voetjes passer zet ik de boel op tekening, in platte autocad.....
Print alles uit op dik A3 papier.
Pak een bonk rond 80, RVS, zaag af....
Dikke boor erdoor (38 mm)
Draai alle diameters/binnen en buiten, incl de tapse gedeeltes.
Hoe ik m'n kruis support moet zetten lees ik af op de tekening.
schuur met een tolletje alle overgangen aal glad.
Steek m'n werkstuk af, zuigend pas in de uitlaat demper!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie