Wijs op Reis > Reis-equipment

Slaapzak klein pakformaat

<< < (2/8) > >>

Struis:
In de winkel is het vaak een mooi klein pakketje, maar hoe krijg ik "dat" ding weer zo netjes opgevouwen de andere ochtend.
Het warmste zijn die mummie dingen, zeker die mummie's met die mouwen eraan.
Alleen als je het s'nachts warm krijgt, kan je er niet effe half onder gaan liggen.


Lekker een hotel opzoeken.........bevalt me eigenlijk het beste.

didado:

--- Citaat van: blackSP op 08-12-2020, 22:33 ---Dat is meer een deken, dikke bovenkant, dunne onderkant?

--- Einde van citaat ---


Een quilt betekent inderdaad deken. Het idee achter deze dingen is dat je gewicht en volume bespaart omdat de onderkant open is. Bij een slaapzak lig je op de onderkant die geplet wordt. Dat geplette dons heeft nauwelijks een isolerende functie maar vergt wel veel materiaal oftewel massa en volume.


De quilt zoals die ik heb, heeft wel een zogeheten 'footbox' waar je je voeten insteekt met materiaal a la de onderkant van een slaapzak. Net boven je voeten gaat dat over in een 'deken'. De deken heeft echter wel twee smalle elastische riempjes die je onder je slaapmatje doortrekt en vastklikt. De quilt blijft dan op zijn plaats alsof het een mummy is.


In de VS lijken veel serieuze kampeerders hier op over te stappen en ik snap nu ook wel waarom. het scheelt aardig in gewicht terwijl je in warmte weinig tot niets verliest mits de quilt een goed vast zit aan het matje.


Mijn Sea To Summit slaapzak ritste ik sowieso al 90 procent van de tijd open en gebruikte deze als deken. De quilt is me op mijn eerste motorkampeertochtje van de zomer goed bevallen. Nog compacter dan die Sea to Summit die al compact was en prima comfort.Post Merge: 09-12-2020, 07:55

--- Citaat van: Struis op 09-12-2020, 00:02 ---In de winkel is het vaak een mooi klein pakketje, maar hoe krijg ik "dat" ding weer zo netjes opgevouwen de andere ochtend.


--- Einde van citaat ---


Niet opvouwen maar net zoals ik en Propje prop je hem in een compressie zak (compression stuff sack) :-) Alom bij de buitensport zaken verkrijgbaar.
Post Merge: 09-12-2020, 08:02
En nu we toch bezig zijn met lichtgewicht...raad ik de Thermarest UberLite slaapmat aan, althans zolang het niet steenkoud is. Dat is, zover als ik weet, de lichtste en meest compacte op de markt. Afhankelijk van de maat van 170 tot 340 gram. Ik heb de extra lange en brede die heerlijk slaapt, 340 gram weegt en superklein oprolt.

michel3vb:
Hier ook een Cumulus gebruiker.
Prijs kwaliteit verhouding kan niet beter. Aanrader wat mij betreft.
Post Merge: 09-12-2020, 08:32Ik heb overigens een Lite Line 400.
Als ik dan naar de STUFFSACK’S VOLUME kijk van een vergelijkbare Quilt en mijn slaapzak dan is dat verschil ook wel te verwaarlozen.
Lite line: 25/17 cm
Quilt: 22/16cm

Beide hoogte/diameter.

didado:

--- Citaat van: michel3vb op 09-12-2020, 08:23 ---Hier ook een Cumulus gebruiker.
Prijs kwaliteit verhouding kan niet beter. Aanrader wat mij betreft.
Post Merge: 09-12-2020, 08:32
Ik heb overigens een Lite Line 400.
Als ik dan naar de STUFFSACK’S VOLUME kijk van een vergelijkbare Quilt en mijn slaapzak dan is dat verschil ook wel te verwaarlozen.
Lite line: 25/17 cm
Quilt: 22/16cm

Beide hoogte/diameter.

--- Einde van citaat ---


Als je op de kleintjes let is het niet te verwaarlozen. Maar effe serieus het verschil is inderdaad niet groot in de stuffsack volume (1.3 l versus 1,1 l) en het gewicht verschil ook niet maar er is uiteindelijk wel een verschil. En dat verschil levert geen comfort winst op als het gaat om de mummy.


In tegendeel. Mijn ervaring met mummy bags is dat ik vaak bij het omdraaien helemaal gek wordt omdat hij als een helix om mijn lijf tordeert. Ik ben altijd in de knoop met die dingen geweest :-)


Ik heb naast een leven lang kamperen in mummy bags in een ver verleden vijf jaar als visser in Alaska gewerkt en waarschijnlijk bijna twee jaar zeetijd opgedaan en dus ook bijna twee jaar in mummy bags geslapen. Ook die ritste ik open tot een deken met een footbox, lees quilt omdat ik hondsdol werd van die dingen :-)

blackSP:
Ik gebruik ook al lang geen mummie meer, een licht taps toelopende nu, veel comfortabeler. Bijna jammer dat pas 3 jaar oud is en nog wel even mee kan ;}

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie