Standaard droogvoer is idd gemakkelijk maar niet super smaakvol, en loopt aardig in prijs op als je niet oplet met waar je het koopt. Wel gemakkelijk voor nood gevallen, Als je onderweg geen eten hebt in kunnen slaan.
Ik heb via dit youtube kanaal wel wat inspiratie opgedaan voor interessante licht gewicht eenpans gerechten:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLJ4xiYN_xzIkJikjHgu2Qll9uiq-6eKO3Wat ook helpt is om naar andere keukens dan die van de westerse wereld te kijken, want bij ons lijkt de standaard een gerecht met apart bereide onderdelen te zijn (hollands: aardappels, vlees, groente).
In veel arme delen van de wereld eet men vaker goed vullende eenpans gerechten met brood of Rijst (twee pannen maar de rijst blijft redelijk lang warm dus zou je eerst kunnen klaar maken).
Waar je op wilt koken hangt heel erg af van waar je naar toe wilt gaan.
Gas is in Europa en Amerika en populaire buitensport locaties goed te krijgen. Maar daar buiten wordt het lastiger.
Voordeel van Gas is hoge energie afgifte per gewicht en lage gewicht van de branders.
Benzine is overal op de wereld te krijgen maar heeft een complexere brander nodig die af en toe wat onderhoudt behoeft, voordeel is wel dat je brandstof ook al op je motor hebt zitten.
Ik heb zelf voor een Alcohol brander gekozen (Trangia Triangle) van wegen het simpele concept en lage gewicht.

https://salsacycles.com/culture/alcohol_stoves_fuel_storageBrandstof is over de hele wereld te krijgen maar je dient de lokale namen te weten.
https://www.cyclo-randonnee.fr/pdf/names_of_fuel_130128.pdfAlcohol heeft wel een iets lagere energie dichtheid dus koken gaat iets langzamer.
Wat ik je aan kan raden als je meer info zoekt is om in de bikepakking community te gaan zoeken naar info en recepten hier is zeer veel info te vinden.
https://bikepacking.com/tag/bikepacking-stoves/https://bikepacking.com/plog/bikepacking-meal-planning-foodpacking-1/https://www.bikemag.com/fully-loaded-bikepacking/bikepacking-recipes/https://bikepacking.com/plan/food/https://www.bikecampcook.com/Voor wat te eten, zoals hier boven al aan gegeven is het inderdaad zoeken naar gerechten uit andere landen waar het gebruikelijker is om eenpans gerechten te eten. En dat is inderdaad vaker Pasta's, curries en schotels.
Op de BikeCampCook website kun je gratis een E-book met al 50 verschillende gerechten downloaden gericht op bereiding in een reis keuken.
Als je gaat wildkamperen of op campings waar open vuur is toegestaan zou je vlees kunnen grillen op een gril rekje of vlakke steen welke je in openvuur opwarmt, dan kun je je pan gebruiken voor bijvoorbeeld de groeten of bijgerecht.
Wat ook helpt om wat hartigheid aan je gerecht toe te voegen zijn producten die je droog kunt eten en bewaren, zoals gedroogde groente en fruit en Kaas en worst.
Water ligt weer aan de omstandigheden, maar is vaak bij supermarkten en tankstations prima te verkrijgen.
Als je in berg achtig gebied zit is smeltwater uit de riviertjes ook vaak veilig drinkbaar.
Voor de wateren die al langere afstand af hebben gelegd of stilstaand zijn is het beter om te filteren en zuiveren.
Hier zijn weer verschillende methode voor, tabletten, sterilisatie pen, Filters, koken.
Ik had zelf tijdens voorbereiding van mijn Azië trip gekozen voor Swayer mini water filter en water zuiverings tabletten, maar door de Corona staan mijn reisplannen voorlopig op pauze dus kan nog geen praktijk ervaring met je delen.
En wat je ook altijd nog kunt doen in geval van nood is vragen of je bij een lokaal persoon mee mag eten (Aanschuiven/eten wat de pot schaft) voor een kleine vergoeding. In westerse landen misschien niet heel gebruikelijk maar op locaties waar ze wat minder vaak toeristen zien en men nieuwsgierig is naar je staat men hier heel vaak voor open en kun je verrast worden met de meest bijzondere lokale creaties.
En zoals je vaak in de reis verslagen terug leest zijn dit vaak juist de meest mooie en bijzondere moment van een verre reis, de gast vrijheid van de lokale bevolking.