Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Auteur Topic: Ons avontuur op de TET Polen  (gelezen 2665 keer)

Offline member

 • *****
 • Berichten: 4022
 • NC750X; FE570; 950SE
Ons avontuur op de TET Polen
« Gepost op: 15-09-2020, 09:12 »
Vorige week heb ik samen met een maatje van mij die ik ken van m'n allereerste rally (Alta Turia 2009) een deel van TET Polen gereden. We zijn begonnen net over de grens in polen thv Berlijn. Hieronder het verslag en foto's. Ik heb m'n film ook al bijna klaar.

De machtige SuperEnduro is er klaar voor na een proefrit met bagage (12kg)Dag 0 (730km; Nijmegen - Osno Lubukski)
16u vertrek met auto en aanhanger nadat we de banden van 1.5 op 2.5bar hebben gezet. Een voorspoedige reis. Om 1u komen we in het hotel en vallen snel in slaap.


Dag 1 (270km; Osno Lubuski - Tuczno)
Om 7u zijn we wakker en komen rond 7u30 in de ontbijtzaal. De serveerster zegt dat het ontbijt pas om 7u begin, maar het is al 7u30?? Later komt ze terug en zegt dat ze 8u bedoelde natuurlijk. Dus eerst de motoren maar van de trailer halen en daarna ontbijten. We beginnen de met een stevig ontbijt om zo een flink deel van de dag vooruit te kunnen. In de ontbijtzaal is lekkage van boven, het water loopt langs de lampen naar beneden. Ze vragen onze kamersleutel om te kijken of het daar vandaan komt, wat niet zo blijkt te zijn.
Na het ontbijt gaan we het achterwiel van Niels wisselen voor mijn smallere wiel waar al een noppenband op ligt. En we wisselen zijn voorband voor een exemplaar met flinke noppen. Ik dacht dat onze banden een beetje overkill zouden zijn voor de TET Polen, maar achteraf ben ik erg blij met de keuze voor Mitas C-02 achter en C-21 voor. Het was op sommige momenten echt glibberig en blubberig en dan helpen serieuze noppen wel met zo’n zware motor.
Rond 11u zijn we klaar met de wielen en hebben de tassen op de motor vast gesjord. We brengen de auto en aanhanger naar vrienden en starten de motoren. Via een zelf getekende route gaan we naar het Noorden waar we de TET op pakken. Het begint meteen goed met hele mooie paden door bossen en langs meren en kanalen. De ondergrond is lekker vochtig maar niet al te blubberig door de regen van afgelopen dagen. In het stadje waar de TET doorheen loopt drinken we koffie en eten we wat. Dan gaan we van start met de TET. Het valt ons op dat hier er wel erg veel asfalt in de route is en af en toe steken we een stuk door het bos om zo onze honger naar onverharde paden te stillen.
Het laatste stuk is er mooi over lange paden waar we onze 950’s flink kunnen laten brullen. Ik heb niet heel veel benzine meer maar ik bereken dat ik het volgende stadje wel ga halen. Hier besluiten we te gaan eten. Het wordt Poolse pizza. Dit is een pizza met meer kaas dan deeg en we zitten na 4 stukken helemaal vol. Ook het idee om het restant voor het ontbijt mee te nemen laten we maar varen want dit zijn te veel calorieën voor onze goddelijke lijven. We vinden de camping aan een meer met hierin blokhutten vol Polen maar geen receptie. Het is een camping uit de Oostblok Tijd met de typische gebouwen en ongebruikte fitnessapparaten in de buitenlucht. We zetten ons bivak op vlakbij het meer. M’n potje met oploskoffie is open gegaan en m’n handdoek pan en borden zitten onder de koffie. Later wordt dit met de condens een lekkere bruine zooi. We maken koffie en kletsen ondertussen wat met de medebewoners, natuurlijk over de motoren. Het blijkt dat we midden in de paddentrek onze slaapplek hebben gekozen, maar hopen hier vannacht geen last van te hebben. We liggen op tijd in de slaapzak om wat slaap in te halen.

None of us is as strong as all of us.

Offline member

 • Kom op mensen, wordt ook
 • Donateur
 • *****
 • Berichten: 2111
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #1 Gepost op: 15-09-2020, 10:28 »
leuk, ben benieuwd naar de rest. En welke banden had je nu op 2.5 bar gezet?

Offline member

 • *****
 • Berichten: 4022
 • NC750X; FE570; 950SE
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #2 Gepost op: 15-09-2020, 10:45 »
Ha ha, ja die van de aanhanger. Zoals met de meeste aanhangertjes worden die misbruikt en minder goed onderhouden, deze was geen uitzondering  ;) .

Post Merge: 15-09-2020, 14:46

Dag 2 (370km; Tuczno - Malbork)
Ik begin de dag met een frisse duik in het meer. Tussen de waterplanten in was ik het zweet en de slaap van m’n lichaam. Na ontbijt met koffie en droog toastbrood met chocopasta gaan we eerste tanken want ik rij ondertussen op benzinedamp. 100m voor het tankstation stopt de motor ermee en overbrug ik het laatste stuk aan de schouder van Niels. Daarna gaan we op pad en komen al snel bij bunkers uit WOII. Na een snelle blik gaan we verder, gelukkig wat meer onverhard als gisteren van veel bos gaan de landschappen over in agrarisch landschap om vervolgens weer bos te worden.
Bij een tankstation ontmoeten we nog 2 Zweeden die ook de TET aan het rijden zijn. De ene op een 1290 met achter een allroadband en de andere op een 690. We zagen soms al sporen. Ze gingen voor ons bij het tankstation we maar we hebben nergens meer sporen gezien?!
We wisselen op een gegeven moment van motor. De Adventure van Niels loopt erg mooi en smeuïg maar wat een stuk zwaarder. Niels merkt goed het lagere gewicht van mijn Super Enduro en de felheid van het blok. De route is mooi afwisselend en vooral het stuk ten Zuidoosten van Gdansk is erg mooi met lange gravel paden door oneindige naaldbossen. Ik krijg echt het rally gevoel en vraag me af waarom ik überhaupt nog rallies wil rijden. Dit is veel goedkoper, flexibeler en net zo gaaf. We gaan proberen vanavond te wild kamperen en rijden langs een meer om een geschikte plek te vinden. Overal veel begroeiing en op een soort strandje wat een mooie mogelijkheid zou zijn geweest, staat het vol met Polen. We rijden verder en komen steeds meer in stedelijk gebied. Hier zijn geen geschikte plekjes meer en besluiten naar een camping te gaan die ik op m’n gps gevonden had. Bij een klein winkeltje kopen we alvast wat bier pasta+saus en brood. De camping blijkt een stadscamping te zijn met mooi uitzicht op een groot kasteel. Er is net een triathlon aan het finishen dus overal sporters gehuld in aluminium folie. We maken pasta en eten dit op aan een kunstmatig meer met uitzicht op het kasteel. Later op de avond wordt de lucht pikzwart en krijgen we een beetje regen. We kunnen schuilen onder een afdak.None of us is as strong as all of us.

Offline member

 • *****
 • Berichten: 160
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #3 Gepost op: 15-09-2020, 13:51 »
Gaaf verhaal, post vooral meer, ook meer foto's !
Ik heb een KTM 990 Adventure, een Honda XL650V Transalp, een Honda NX250 Dominators, en een Beta Rev3 270.

Offline member

 • *****
 • Berichten: 4022
 • NC750X; FE570; 950SE
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #4 Gepost op: 15-09-2020, 14:21 »
Komt eraan, vergeet niet dat de film van ome willem ook nog komt. Nu 9min, nog ff kijken of ik er wat vanaf kan halen om het behapbaar te houden.
None of us is as strong as all of us.

Offline member

 • *****
 • Berichten: 160
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #5 Gepost op: 15-09-2020, 18:15 »
Je kan 'm ook delen via Wetransfer of Youtube ...
Ik heb een KTM 990 Adventure, een Honda XL650V Transalp, een Honda NX250 Dominators, en een Beta Rev3 270.

Offline member

 • *****
 • Berichten: 4022
 • NC750X; FE570; 950SE
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #6 Gepost op: 15-09-2020, 19:04 »
De groote is het probleem niet, maar er zijn al genoeg te lange filmpjes, alleen interessant voor de deelnemers.
None of us is as strong as all of us.

Offline member

 • *****
 • Berichten: 865
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #7 Gepost op: 15-09-2020, 21:22 »
Dit soort verhalen is genieten :-)
Husky 701, EXC-f 450 en Vertigo Fajardo 250
www.rollingmavericks.com

Offline member

 • *****
 • Berichten: 4022
 • NC750X; FE570; 950SE
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #8 Gepost op: 16-09-2020, 07:32 »
Dag 3 (360km; Malbork - Raczki)

‘S Ochtend worden we wakker met alles kletsnat van het condens. Gelukkig komt de zon snel door. We gaan op pad en het is weer veel asfalt. We komen steeds meer in agrarisch gebied met veel kinderkopjes wegen en leuke onverharde paden tussen de landerijen door.
Het is erg druk en op een gegeven moment verlies ik m’n geduld, er rijdt een stadsbus voor ons met een lange rij auto’s daarachter. De bus gaat linksaf slaan, op dat moment besluit ik door de berm er langs te gaan. Na 100m kijk ik om of Niels nog volgt, maar zie hem op de straat liggen met de motor op z’n kant. Snel rijd ik terug vraag aan Niels of het gaat, een paar omstanders bekommeren zich al om hem. Raap z’n motor op, en ziet zo snel geen ernstige schade, alleen maar karakter vormende krassen. We gaan op de stoeprand zitten om bij te komen. Na verloop van tijd gaan we weer van start nadat we besloten hebben maar een camping te gaan zoeken ipv te gaan wildkamperen. Het is nog 40km naar het einde van de Noordelijke track en vinden dat een goed doel. In een stadje eten we kebap om wat energie op te doen voor het laatste stuk. Het laatste stuk blijkt alleen maar asfalt en we vinden het niet leuk om de dag zo te eindigen. We beginnen aan de track Zuidwaarts en vinden hier een paar mogelijke campings. Het zijn weer mooie slingerende zandpaden en genieten weer van het motorrijden. Dan komen we bij de plek waar een camping zou moeten zijn. Het is een boerenerf met geen spoor van tenten of andere overnachtingsmogelijkheden. Een oude Pool komt naar ons toe en hij laat zien dat de camping achter op het erf is een grashelling naar beneden. Hier staan leuke trekkershutten, zijn veel vuurplaatsen met geklooft hout en helemaal achteraan een mooi riviertje (Rospuda). Dit wordt fantastisch, ik ga snel even terug naar het dorp op 5km over fantastische zandwegen om wat bier, brood en wodka te kopen, ik laat de 950 flink brullen zodat Niels weet wanneer hij de koffie klaar moet hebben. ‘S Avonds bouwen we een mooi kampvuur en maken het bier en de wodka op.


None of us is as strong as all of us.

Offline member

 • Kom op mensen, wordt ook
 • Donateur
 • *****
 • Berichten: 2111
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #9 Gepost op: 16-09-2020, 08:11 »
Dat ziet er goed uit en leest lekker weg. Hoe kwam Niels nou ten val?

Offline member

 • *****
 • Berichten: 4022
 • NC750X; FE570; 950SE
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #10 Gepost op: 16-09-2020, 08:28 »
De berm was lager dan de weg. Op een gegeven moment wilde Niels de weg weer op, achterwiel bleef "haken" achter de rand en brak daardoor uit, toen het achterwiel weer grip kreeg volgde een highsider. Gelukkig kwam er op dat moment geen tegemoedkomendverkeer aan want de landingsplaats was op de andere weghelft


Geeft wel een mooie streep op de weg  ;D .

Post Merge: 17-09-2020, 10:41

Dag 4 (50km; Raczki - Augustow)
Na wederom een kletsnatte nacht van het condens pakken we de boel in en besluiten dat het vanavond tijd is voor een hotel om alles spullen te drogen en bij te komen.  Maar voor die tijd neem ik nog een verfrissende duik in het mooie, best wel snel stromende riviertje. Niels wil z’n motor starten, maar na een paar plofjes is z’n accu leeg. Ik probeer hem aan te slepen maar op het natte gras werkt dit niet. Vervolgens probeer ik hem de helling op te slepen om boven op de verharde weg nogmaal het aanslepen te proberen. Na 2 pogingen geven we het op en komen tot halverwege. Nat gras in combinatie met bielzen is te glad om de helling op te komen. Ik rij naar boven om de campingbaas om hulp te vragen: problema, batteria, en vraag om kabels. Hij loopt naar z’n schuur, start z’n grasmaaier met aanhangertje en gooit dikke startkabels achterin. Hij hobbelt de helling naar beneden en na 5min loopt de motor van Niels.


We rijden eerst wat mooie zandwegen en gaan dan richting de stad om te tanken. Hier vandaan beginnen we weer aan de track naar het Zuiden. Bij een pad langs een kanaal laat ik Niels nog even voorrijden om te filmen, daarna ga ik weer voor. Er zijn flink wat plassen op het pad maar ik kan er mooi omheen rijden. Dan wacht ik tot ik Niels weer zie, wat wel erg lang duurt op een gegeven moment. Ik rij terug en zie Niels tot aan z’n heupen in een plas staan met de motor half overeind. Met een sjorband trekken we de motor helemaal omhoog en vervolgens uit de diepe plas. Ik vermoed dat er water het blok in is gelopen via de uitlaat maar toch doen we een startpoging: de accu geeft niet thuis. Ik sleep hem terug over het onverharde pad naar de asfaltweg. Hier ondernemen we 3 aansleep pogingen, maar het achterwiel blokkeert direct. Achteraf gezien was dit natuurlijk niet de meest slimme actie gezien de mogelijkheid van water in het blok. Een paar Duitsers in een 4x4 vragen ons nog of we hulp nodig hebben. Ik sleep Niels terug naar de stad waar we ‘s ochtends getankt hebben, ik heb een garage in m’n gps gevonden. Daar aangekomen doen we eerst nog een startpoging met kabels en een autoaccu, maar motor komt niet rond. De jonge monteur spreekt goed Engels (bijna alle <35 jarige Polen kunnen goed Engels). We bekijken onze opties. Repareren gaat minimaal een dag duren in je eigen schuurtje, hier is dat maar afwachten en geeft geen zekerheid. Een auto huren is een optie om daarmee de aanhanger te halen en weer terug te rijden, maar betekent wel 4x750km (we zitten aan de andee kant van Polen en het is best een groot land) en een paar hotelovernachtingen. De monteur biedt zijn oude Mercedes aan, maar komt later met een beter plan. Een vriend is autohandelaar en haalt regelmatig auto’s op in Duitsland, hij is binnen 5min ter plekke. Ondertussen ook de ANWB gebeld maar dat gaat lang duren (erkende garage, onderzoek, vervangend vervoer, hotel) en wat wij willen is niet standaard natuurlijk. Na wat onderhandelingen komen we op 3000 Zloty (€680) uit om ons met de motoren naar onze auto met aanhanger aan de andere kant van het land te brengen. ‘s Nachts om 2u komen we aan in het hotel en vallen direct in slaap.
Als jullie denken dat dit het einde is van het avontuur dan heb je het mis......
None of us is as strong as all of us.

Offline member

 • *****
 • Berichten: 865
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #11 Gepost op: 17-09-2020, 20:18 »
Gelukkig! Ik was even bang dat het leesgenot ten einde zou komen :-)
Husky 701, EXC-f 450 en Vertigo Fajardo 250
www.rollingmavericks.com

Offline member

 • *****
 • Berichten: 652
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #12 Gepost op: 17-09-2020, 20:31 »
Andermans ellende leest lekker weg!
Matje
--------------------------------------------------------------
I hate cruise control

Offline member

 • *****
 • Berichten: 6421
 • Rustig rijden en genieten
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #13 Gepost op: 17-09-2020, 21:18 »
Mooi verhaal genieten.
En ik hoop op een goed vervolg.
Hopelijk geen waterslag?

Offline member

 • *****
 • Berichten: 5658
Re: Ons avontuur op de TET Polen
« Reactie #14 Gepost op: 18-09-2020, 00:32 »
Ha, eindelijk weer eens een mooi motoravonturenverhaal. (misschien dat ik er gemist heb, dat kan ook)
Vol verwachting .....