Wijs op Reis > Reis-equipment

Koken onderweg tijdens motor trip

<< < (2/10) > >>

samvspr:
Standaard droogvoer is idd gemakkelijk maar niet super smaakvol, en loopt aardig in prijs op als je niet oplet met waar je het koopt. Wel gemakkelijk voor nood gevallen, Als je onderweg geen eten hebt in kunnen slaan.
Ik heb via dit youtube kanaal wel wat inspiratie opgedaan voor interessante licht gewicht eenpans gerechten:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLJ4xiYN_xzIkJikjHgu2Qll9uiq-6eKO3

Wat ook helpt is om naar andere keukens dan die van de westerse wereld te kijken, want bij ons lijkt de standaard een gerecht met apart bereide onderdelen te zijn (hollands: aardappels, vlees, groente).
In veel arme delen van de wereld eet men vaker goed vullende eenpans gerechten met brood of Rijst (twee pannen maar de rijst blijft redelijk lang warm dus zou je eerst kunnen klaar maken).

Waar je op wilt koken hangt heel erg af van waar je naar toe wilt gaan.
Gas is in Europa en Amerika en populaire buitensport locaties goed te krijgen. Maar daar buiten wordt het lastiger.
Voordeel van Gas is hoge energie afgifte per gewicht en lage gewicht van de branders.

Benzine is overal op de wereld te krijgen maar heeft een complexere brander nodig die af en toe wat onderhoudt behoeft, voordeel is wel dat je brandstof ook al op je motor hebt zitten.

Ik heb zelf voor een Alcohol brander gekozen (Trangia Triangle) van wegen het simpele concept en lage gewicht.

https://salsacycles.com/culture/alcohol_stoves_fuel_storage
Brandstof is over de hele wereld te krijgen maar je dient de lokale namen te weten. https://www.cyclo-randonnee.fr/pdf/names_of_fuel_130128.pdf
Alcohol heeft wel een iets lagere energie dichtheid dus koken gaat iets langzamer.

Wat ik je aan kan raden als je meer info zoekt is om in de bikepakking community te gaan zoeken naar info en recepten hier is zeer veel info te vinden.
https://bikepacking.com/tag/bikepacking-stoves/
https://bikepacking.com/plog/bikepacking-meal-planning-foodpacking-1/
https://www.bikemag.com/fully-loaded-bikepacking/bikepacking-recipes/
https://bikepacking.com/plan/food/
https://www.bikecampcook.com/

Voor wat te eten, zoals hier boven al aan gegeven is het inderdaad zoeken naar gerechten uit andere landen waar het gebruikelijker is om eenpans gerechten te eten. En dat is inderdaad vaker Pasta's, curries en schotels.
Op de BikeCampCook website kun je gratis een E-book met al 50 verschillende gerechten downloaden gericht op bereiding in een reis keuken.
Als je gaat wildkamperen of op campings waar open vuur is toegestaan zou je vlees kunnen grillen op een gril rekje of vlakke steen welke je in openvuur opwarmt, dan kun je je pan gebruiken voor bijvoorbeeld de groeten of bijgerecht.
Wat ook helpt om wat hartigheid aan je gerecht toe te voegen zijn producten die je droog kunt eten en bewaren, zoals gedroogde groente en fruit en Kaas en worst. 

Water ligt weer aan de omstandigheden, maar is vaak bij supermarkten en tankstations prima te verkrijgen.
Als je in berg achtig gebied zit is smeltwater uit de riviertjes ook vaak veilig drinkbaar.
Voor de wateren die al langere afstand af hebben gelegd of stilstaand zijn is het beter om te filteren en zuiveren.
Hier zijn weer verschillende methode voor, tabletten, sterilisatie pen, Filters, koken.
Ik had zelf tijdens voorbereiding van mijn Azië trip gekozen voor Swayer mini water filter en water zuiverings tabletten, maar door de Corona staan mijn reisplannen voorlopig op pauze dus kan nog geen praktijk ervaring met je delen.

En wat je ook altijd nog kunt doen in geval van nood is vragen of je bij een lokaal persoon mee mag eten (Aanschuiven/eten wat de pot schaft) voor een kleine vergoeding. In westerse landen misschien niet heel gebruikelijk maar op locaties waar ze wat minder vaak toeristen zien en men nieuwsgierig is naar je staat men hier heel vaak voor open en kun je verrast worden met de meest bijzondere lokale creaties.
En zoals je vaak in de reis verslagen terug leest zijn dit vaak juist de meest mooie en bijzondere moment van een verre reis, de gast vrijheid van de lokale bevolking. 

DLS:
Dank voor jouw uitgebreide reactie. Veel tips en nieuw leesvoer!

Noppy:
Afgelopen zomer wezen kamperen met de Decathlon vriesdroogmaaltijden. Deze zijn prima te hachelen. Zelfs de ontbijtjes waren lekker! De benzinebrander was van Coleman en wij hadden een 1L fles alu bij ons die we na iedere kampeerplek achteraan de motor vastmaakten, mocht hij gaan lekken dan heb je mooie steekvlammen en raketaandrijving op de GS :D

GezwindeSpoed:
Ligt er helemaal aan wat je bent. Afgelopen september in Polen rond gereden, ieder gehucht heeft dat een klein winkeltje met pasta rijst water bier en vodka. Maar je kan ook s middags warm eten waar je langs komt een s avond een ei bakken. Tijdens m'n rally naar Dakar veel vriesdroog maaltijden gegeten, water erop en klaar, prima te eten en bij de dump te koop. In de Pyreneeën 2 pannen mee en meer variatie gekookt. Niet te lang over nadenken want alles smaakt lekker tijden een motorvakantie

Kibbe:
Het zijn geen maan of mars reizen die je maakt. ;D

Zak zachte bollen en een pakje ham als ontbijt...jammie!

Bak zwarte koffie bij de benzineboer.....

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie