AllRoad-Forum > Technische Vraagbaak

AI Hembrug draaibank in overweging, tips?

(1/13) > >>

plukenannabel:
Tijdje geleden dat ik hier nog heb rondgehangen. Vanwege ongelukje kan ik niet meer allroadrijden. Klussen wel dus ben op zoek naar een draaibank. Mijn oog is gevallen op AI Hembrug DR1 of DR133. bedlengte 500-750mm. min 2000rpm en langs en dwarsvoeding.


Iemand die iets weet te staan in nette staat of tps voor andere opties?


gr Vincent
Post Merge: 24-03-2021, 16:22oh jas en draadsnijden met norton kast bij voorkeur

Struis:
Waarom een Hembrug?
Ik denk dat je voor minder geld een iets grotere machine koopt.
Op een grote machine kan je wel klein werk doen, op een kleine geen groot werk.
En om mooi werk te maken met widia beitels heb je een beetje power nodig.


Let op een grote as- doorlaat.
Beetje gangbare spil-opname, Camlock is het meest gangbaar.
Bestaat de fabrikant nog? handig als je onderden nodig hebt.
Brillen,vast en mee-lopend[size=78%]
[/size]Snelwissel systeem, Multifix heeft de grootste herhalings nauwkeurigheid.[size=78%]
[/size]Een drie-klauw met losse bekken, zachte bekken.[size=78%]
[/size]Een vierklauw.[size=78%]
[/size]Digtale uitlezing (kan je er naderhand zelf op bouwen)[size=78%]
[/size]Koel inrichting.

DaBit:
Blijven leuke apparaten, die AI Hembrug dingetjes. Maar ze hebben 'de naam' en zijn daardoor wel aan de prijs. Overigens houden ze die ook, en als je redeneert kostprijs=inkoop-verkoop dan kom je met die dingen best goed uit.
Mondiale Celtic 12/14 zijn ook leuk, Harrison M250 is ook leuk. Maar er zijn er wel meer.


Mijn grootste probleem met de 'oudjes' is het vaak beperkte spindeltoerental. Wisselplaatjes zijn praktisch, maar ze hebben wat snijsnelheid en voorzet nodig om hun werk goed te doen. Snijgereedschap is net een baby; als je het niet te vreten geeft gaat het janken.
Mijn Emcootje (Compact 8) doet maximaal 2700rpm (wat al 1000 meer is dan origineel) en dat vind ik nog maar redelijk krap aan. Verder is het altijd goed opletten bij machines zonder gehard bed; da's niet zelden zo krom als een banaan vlak bij de spil.

plukenannabel:
thnx mannen. Ik heb er niet heel veel ruimte voor over, gebruik het niet heel veel. deze bankjes zijn 1.65m lang en 60 diep.


Degene die ik op het oog heb is volledig uit elkaar geweest en weer opgebouwd door vakman. Doet dit al 20 jaar. bed is nieuw geslepen, nieuwe motor erin 2,5pk met 2000rpm. Kan draadsnijden via nortonkast. camlock opname, Heeft DRO opgebouwd en ziet er weer heel netjes uit. Oude schoolbank geweest.


Beste man helpt hem plaatsen en installeren (best een uitdaging met 950kg)


Het wordt mijn eerste machine, dus ik verwacht niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Er is heel veel spul van in omloop en een maatje van me heeft dezelfde bank dus ik kan nog eens iets lenen en vragen.


Ik denk dat de verkoopwaarde van zo,n bankje een beetje gelijk blijft dus echt een heel grote buil zal ik me er niet aan vallen mocht het toch te klein blijken of om een andere reden niet wat ik nodig ben achteraf.


En ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje verliefd ben op de looks van zo'n DR1. Doet me aan een oldtimer denken (wat het qua leeftijd ook is) en met de mantel der liefde kun je nog eens wat bedekken wat eigenlijk gewoon een minpunt is. Zo kocht ik ook altijd mijn motoren.


Mijn rationele aankopen waren altijd vlot weer weg ;D
Post Merge: 25-03-2021, 14:35
Post Merge: 25-03-2021, 14:36Ik zal mn met RVS, staal en alu werken. Dan heb je het over snijsnelheden van 15-25m/min en bij alu over 150m/min. tenminste als je met HSS werkt. dan heb je onderstaand de toerentallen waar je ongeveer mee werkt toch?
Post Merge: 25-03-2021, 14:40met HSS beitels in alu kan ik dan > 20mm doorsnee draaien. In staal/rvs vanaf ongeveer 5mm. In alu kan ik met 2000rpm geen hardmetaal gebruiken. In staal vanaf 25mm doorsnee ongeveer.


Ik snap dat een 4000 rpm machine dan beter is, maar dan moet je wel een beetje vermogen hebben en ook stabiliteit in je machine. Vermogen lukt nog wel maar een stabiele machine met 4000 rpm in nmette staat voor net geld is lastiger.

DaBit:
Ik ken de problemen. Ik zou eigenlijk ook wel een maatje degelijker willen dan de Emco Compact 8, maar ik krijg het ook niet makkelijk passend. Verder heb ik een bed, slede en een degelijke vaste en losse kop nodig, de rest kan me gestolen worden want ik bouw toch om naar CNC. Al gebruik ik op de draaibank de 'CNC' in 99% van de gevallen alleen voor repetetieve taken. De kabouter 'draai over een lengte van 20mm tot einddiameter 10.00 af in stapjes van 2mm en doe er gelijk een afschuiningkje aan' of 'maak er een M16x1,5 draad van' kunnen vertellen is wel heerlijk, en als ik een RAM-knobbel nodig heb dan heb ik die een kwartier nadat ik vond dat ik er eentje nodig had. En de handwieltjes heb ik nog steeds, ze zijn alleen elektronisch.
En dan word het helemaal lastig; er hebben wel een paar leuke bankjes mijn pad gekruisd, maar ik kon ze telkens niet kwijt of ze moesten echt de goudprijs opleveren. Ik denk dat ik tezijnertijd maar weer eens zelf aan de pruts ga; voor 1000 euro heb je een hele leuke spindelcartridge bij onze Chinese vrienden en die spindel is het lastigste deel. Servo's/kogelomloopspindels/lineairgeleiding heb ik voor een deel wel liggen en machineframes construeren uit epoxybeton en staal heb ik ook al vaker gedaan. Machines bouwen is leuk tijdverdrijf verder en een draaibank is in de basis een simpel apparaat. Maar eerst maar eens een wat capabelere computergestuurde plasticpoeper ontwerpen en bouwen.

Maar zo'n Hembrug is geen verkeerde aankoop en ze houden hun waarde. Het is met draaibanken wel precies hetzelfde als met 2e hands enduro's; ze hebben allemaal toevallig net een revisie achter de rug... En soms klopt dat ::)

Kwa snijsnelheden: met VHM snijplaten hou ik bij de zachtere materialen zoals normaal staal en aluminium op 100-250m/min, anders word het risico op vogelnesten mij te groot en de oppervlaktekwaliteit te laag. Afsteken gaat een stuk gezapiger. De hardere gereedschapsstalen zoals Toolox44 gaan ook wat gezapiger anders begint de Emco door de schuur te wandelen. En met HSS doe ik ook zoetjes aan, dan klopt die 25m/min in staal wel redelijk. HSS gebruik ik eigenlijk alleen voor 'speciaaltjes'; makkelijk spul om precies het beiteltje te slijpen wat de klus nodig heeft.
Maar langzamer gaat ook; het is niet zo dat je dingen niet kunt omdat je niet boven de 2000rpm kunt komen.

Kwa vermogen: ik heb een 1kW servomotor als aandrijving van de hoofdspil. Als ik het spul voluit laat galopperen en daadwerkelijk 1kW spindelvermogen gebruik dan kom jij niet vrijwillig binnen een straal van 2 meter van die draaibank... Tot zover 'we moeten veel vermogen hebben'.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie